Poverenica na seminaru o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u Srbiji

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na seminaru o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u Srbiji.

Na seminaru je poručeno da je inkluzija jedno od važnih pitanja unutar poglavlja 23 u pregovirima sa EU i imaće uticaj na sveukupni tok pregovora o pridruživanju. Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević navela je da će pitanje integracije Roma biti zastupljeno i u drugim poglavljima, a naročito u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite. Savetnica za koordinaciju pitanja Roma u Evropskoj komisiji Marta Garsia Fidalgo rekla je da nije cilj da se prave dokumenta na papiru, nego da se ostvaruju konkretni i vidljivi napredak na terenu.

Na skupu je najavljena izrada nove Strategije za unapređenje položaja Roma u Srbiji koju će pomoći i EU, s obzirom na to da je iz IPA fondova ukupno za integraciju Roma izdvojeno 140 miliona evra, od toga više od 60 miliona evra namenjeno je Srbiji.

Na seminaru govore i direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajilović, predsednik vladinog Saveta za sprovođenje Dekade inkluzije Roma Nenad Ivanišević, predstavnici romskih organizacija i nevladinih organizacija koje se bave unapređenjem položaja Roma, eksperti za izradu nove Strategije za unapređenje položaja Roma u Srbiji, državni sekretari više ministarstava, narodni poslanici, kao i predstavnici lokalnih samouprava. Skup će zatvoriti potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović.

Print Friendly, PDF & Email
back to top