Повереница на семинару о социјалном укључивању Рома и Ромкиња у Србији

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на семинару о социјалном укључивању Рома и Ромкиња у Србији.

На семинару је поручено да је инклузија једно од важних питања унутар поглавља 23 у преговирима са ЕУ и имаће утицај на свеукупни ток преговора о придруживању. Шефица преговарачког тима Тања Мишчевић навела је да ће питање интеграције Рома бити заступљено и у другим поглављима, а нарочито у области социјалне и здравствене заштите. Саветница за координацију питања Рома у Европској комисији Марта Гарсиа Фидалго рекла је да није циљ да се праве документа на папиру, него да се остварују конкретни и видљиви напредак на терену.

На скупу је најављена израда нове Стратегије за унапређење положаја Рома у Србији коју ће помоћи и ЕУ, с обзиром на то да је из ИПА фондова укупно за интеграцију Рома издвојено 140 милиона евра, од тога више од 60 милиона евра намењено је Србији.

На семинару говоре и директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, председник Националног савета ромске националне мањине Витомир Михајиловић, председник владиног Савета за спровођење Декаде инклузије Рома Ненад Иванишевић, представници ромских организација и невладиних организација које се баве унапређењем положаја Рома, експерти за израду нове Стратегије за унапређење положаја Рома у Србији, државни секретари више министарстава, народни посланици, као и представници локалних самоуправа. Скуп ће затворити потпредседница Владе и министарка Зорана Михајловић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top