Obaveštenje za javnost – odbornik Skupštine grada Smedereva Perica Đorđević diskriminisao gradonačelnicu na osnovu pola i godina

Odbornik Skupštine grada Smedereva Perica Đorđević diskriminisao je gradonačelnicu Smedereva Jasnu Avramović, utvrdila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je dala mišljenje da je Đorđević uvredio i omalovažio gradonačelnicu na osnovu njenih ličnih svojstava – pola i starosnog doba, time što je na zasedanju Skupštine grada Smedereva krajem prošle godine, izjavio: „Bilo bi dobro da gradonačelnik bude A.P, mlad i častan, umesto naduvene i histerčne babe“

Poverenica ističe da je Đorđević svoj stav prema gradonačelnici iskazao kroz stereotipne rodne uloge i prizmu pola i starosnog doba, prema kojima se žena, bez obzira na svoju stručnost, može komentarisati kao „baba“ ili kao „histerična“, ukoliko njen rad i izjave nisu u skladu sa vrednostima druge osobe.

Perici Đorđeviću preporučeno je da uputi pisano izvinjenje Jasni Avramović. S obzirom na to da Perica Đorđević nije postupio po preporuci ni posle rešenja o opomeni, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, o tome obaveštava javnost.

Print Friendly, PDF & Email
back to top