Saopštenje povodom tribine o diskriminaciji i ejdžizmu na Jesenjem festivalu zdravlja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković govorila je na predavanju „Diskriminacija i ejdžizam“ u okviru XIV Jesenjeg festivala zdravlјa koji se održava u beogradskom Domu omladine.

Izuzetno je značajno što je u okviru ove manifestacije po prvi put organizovano predavanje na temu diskriminacije na osnovu godina starosti jer je neophodno kontinuirano podsećati naše najstarije sugrađane i sugrađanke da prijavlјuju Povereniku ovakve slučajeve, rekla je poverenica i dodala da se svaki uspešno rešen slučaj pozitivno odražava na veći broj građana koji do tog trenutka nisu znali kako ili nisu imali hrabrosti da se obrate za pomoć ili zaštitu.

Poverenica je naglasila važnost međugeneracijske solidarnosti i da je to pitanje koje se tiče svih nas. Ona je podsetila naše najstarije sugrađane i sugrađanke da je diskriminacija zakonom zabranjena i da zajedno treba da radimo na suzbijanju i preveniranju ove društvene pojave.

Stariji se tretiraju drugačije iz neznanja, zabluda, zbog uvreženih stereotipa i predrasuda o starenju, rekla je Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije i dodala da je stav da su stariji teret za okolinu samo zato što imaju više od šezdeset godina pokazatelј da je naše društvo još uvek nedovolјno razvijeno.

O značaju aktivacije pojedinaca kao dugoročnoj prevenciji socijalne isklјučenosti govorila je sociološkinja Rada Urošević iz Volonterskog servisa Zvezdara, dok je dr Slavica Golubović iz Gerontološkog centra Beograd pričala o demenciji i čestim zdravstvenim problemima sa kojima se stariji suočavaju.

Print Friendly, PDF & Email
back to top