Обавештење за јавност – Одборник Скупштине града Смедерева Перица Ђорђевић дискриминисао градоначелницу на основу пола и година

Одборник Скупштине града Смедерева Перица Ђорђевић дискриминисао је градоначелницу Смедерева Јасну Аврамовић, утврдила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Она је дала мишљење да је Ђорђевић увредио и омаловажио градоначелницу на основу њених личних својстава – пола и старосног доба, тиме што је на заседању Скупштине града Смедерева крајем прошле године, изјавио: „Било би добро да градоначелник буде А.П, млад и частан, уместо надувене и хистерчне бабе“

Повереница истиче да је Ђорђевић свој став према градоначелници исказао кроз стереотипне родне улоге и призму пола и старосног доба, према којима се жена, без обзира на своју стручност, може коментарисати као „баба“ или као „хистерична“, уколико њен рад и изјаве нису у складу са вредностима друге особе.

Перици Ђорђевићу препоручено је да упути писано извињење Јасни Аврамовић. С обзиром на то да Перица Ђорђевић није поступио по препоруци ни после решења о опомени, Повереница за заштиту равноправности, у складу са Законом о забрани дискриминације, о томе обавештава јавност.

Print Friendly, PDF & Email
back to top