O problemu transrodnih osoba prilikom upisa promene imena u matične knjige

Na inicijativu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti odražan je radni sastanak povodom problema koje transrodne osobe imaju prilikom upisa promene imena u matične knjige radi usklađivanja sa rodnim identitetom. Na sastanku, na kom su učestvovali predstavnici Ministarstva za brigu o porodici, Gradske uprave – Odeljenja za vođenje matičnih knjiga, i organizacija civilnog društva Geten i Kolektiv Talas TIRV, razgovaralo se o mogućnostima da se prevaziđu problemi u praksi i obezbedi sprovođenje preporuka koje je Poverenik dao.

Svi učesnici prepoznali su problem i složili se da je kroz koordinaciju i saradnju neophodno problem rešavati, kako kroz pravni okvir, tako i kroz edukaciju svih službenika koji rade na poslovima upisa u matične knjige. Zaključeno je, takođe, da je neophodno angažovanje svih na podizanju svesti o standardima poštovanja ljudskih prava i položaju transrodnih osoba.

Predstavnici Poverenika, pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Tatjana Prijić i šef Odseka za postupanje po pritužbama u javnom sektoru Relja Pantić, ukazali su da Poverenik već radi na edukaciji zaposlenih u matičnim službama, u realizaciji projekta organizacije Geten koji će obuhvatiti sve gradske/opštinske uprave u Srbiji, kao i da institucija stoji na raspolaganju za sve nadležne službe u rešavanju nedoumica do kojih dolazi pri upisu promene imena transrodnih osoba radi usklađivanja sa rodnim identitetom.

Print Friendly, PDF & Email
back to top