Mladi sve više zainteresovani za žive knjige

 

Na Sajmu obrazovanja “Zvonce”, četvrtu godinu zaredom, 29. i 30. oktobra 2015. godine, održana je “Živa biblioteka”. Posetioci su bili u mogućnosti da razgovaraju sa 27 “živih knjiga”, osoba koje se svakodnevno suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije.

Ove godine posetioci Sajma bili su izuzetno zainteresovani za sudbine “živih knjiga”, pa su pročitane čak 787 puta. Najčitanija “knjiga” bila je “Lezbejka”, koja je svoju životnu priču podelila sa više od stotinu ljudi. Odmah slede knjige “Gej”, “Kontrolorka u gradskom prevozu” i “Transrodna osoba”. Kroz direktan susret sa posetiocima o svojim životima pričali su i SOS volonter za prevenciju suicida, žrtva porodičnog nasilja, HIV pozitivna osoba, ratna veteranka, pripadnik češke nacionalne manjine i mnogi drugi.

Veliko interesovanje za projekat “Živa biblioteka” pokazali su čitaoci i čitateljke mlađeg uzrasta, od 16 do 20 godina starosti, kao i predstavnici škola i mnogobrojnih institucija širom Srbije.

“Ne ceni knjigu po koricama – Živa biblioteka” projekat je kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, uz partnerstvo Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, dok je realizacuju pomoglo 18 volontera i volonterki Ministarstva omladine i sporta i Kancelarije za mlade i saradnju sa udruženjima.

“Živu biblioteku” otvorili su poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i šef misije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt.

Print Friendly, PDF & Email
back to top