Млади све више заинтересовани за живе књиге

 

На Сајму образовања „Звонце“, четврту годину заредом, 29. и 30. октобра 2015. године, одржана је „Жива библиотека“. Посетиоци су били у могућности да разговарају са 27 „живих књига“, особа које се свакодневно суочавају са различитим облицима дискриминације.

Ове године посетиоци Сајма били су изузетно заинтересовани за судбине „живих књига“, па су прочитане чак 787 пута. Најчитанија „књига“ била је „Лезбејка“, која је своју животну причу поделила са више од стотину људи. Одмах следе књиге „Геј“, „Контролорка у градском превозу“ и „Трансродна особа“. Кроз директан сусрет са посетиоцима о својим животима причали су и СОС волонтер за превенцију суицида, жртва породичног насиља, ХИВ позитивна особа, ратна ветеранка, припадник чешке националне мањине и многи други.

Велико интересовање за пројекат „Жива библиотека“ показали су читаоци и читатељке млађег узраста, од 16 до 20 година старости, као и представници школа и многобројних институција широм Србије.

„Не цени књигу по корицама – Жива библиотека“ пројекат је канцеларије Савета Европе у Београду, уз партнерство Повереника за заштиту равноправности, док је реализацују помогло 18 волонтера и волонтерки Министарства омладине и спорта и Канцеларије за младе и сарадњу са удружењима.

„Живу библиотеку“ отворили су повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и шеф мисије Савета Европе у Србији Тим Картрајт.

Print Friendly, PDF & Email
back to top