Лични став поверенице поводом Међународног дана људских права

 

Људска права живе се свих 365 дана у години, али је 10. децембар обично онај датум када сумирамо и анализирамо. У најкраћем, урадило се доста, а треба још много више: на изградњи друштва са људским ликом, у коме свако живи достојанствено, у коме свако од нас поштује и своја и туђа људска права.

Ово је, дакле, дан права сваког од нас – прилика да се запитамо докле смо стигли са правима жена. Право над правима за 34 наше грађанке је заказало: оне нису доживеле да кажу како је насиље у породици забрањено и кажњиво. Не постоји никакво оправдање што су заказале све институције система. Потребне су хитне законске измене и њихова пуна примена, како се више не бисмо згражавали над застрашујућом статистиком – сваких 10 дана убијена је једна од нас.

Смена министра због увреде, показала је спремност државе да се бори против родних стереотипа. Родна равноправност у Србији тако је на делу добила једну, али важну битку. Важна је била и битка за хиљаде лекарки, наставница и свих других жена које је чекао изненадни одлазак у пензију са 60,5 година, што је на иницијативу Повереника за заштиту равноправности и Заштитника грађана привремено зауставио Уставни суд.

Бесплатна правна помоћ се годинама најављује, јер једнака правна заштита мора да буде омогућена свима, али закона нема ни у најави. Ништа ни од реформе прописа о лишавању пословне способности, како би се обезбедило да особе са инвалидитетом на равноправној основи уживају сва гарантована права, укључујући и право на пословну способност.

Способност, додуше друге врсте, много богатије земље од Србије нису умеле да покажу: морски таласи који су доносили стотине чамаца крцатих избеглицама, потапали су хуманост у неким европским државама, а њихова затеченост повремено је на површину избацивала отворену ксенофобију. Иако и сама запљуснута морем људи, Србија је, међутим, показала људско лице и добру организацију. Чак ни ретки дискриминаторни ставови, на том лицу нису укаљали образ. Надам се да ће тако и остати. Председник општине Кањижа поступио је по препоруци Повереника за заштиту равноправности и јавно се извинио због својих понижавајућих и узнемирујућих изјава које су вређале достојанство избеглица. Уз овај, охрабрује и податак да је поступање по нашим препорукама вишеструко увећано: толеранцији, равноправности и недискриминацији учимо се све више.

У прилог томе говоре Парада поноса и Транс прајд. Показали смо да постајемо зрелије друштво које макар јавно, више не помиње четири зида. Те зидове ове године срушила је једна мала, годинама невидљива и угрожена заједница у оквиру LGBTQAI популације. Иако предстоји решавање бројних проблема, од физичке безбедности до измене законских прописа, трансродне особе више нису табу тема.

Уз искрену жељу да следећег 10. децембра буде много дужа листа успеха у унапређењу, поштовању и промовисању људских права, свим грађанима и грађанкама честитам Дан људских права!

Лични став поверенице Бранкице Јанковић објављен је у дневном листу Данас, 10. децембра 2015.

Print Friendly, PDF & Email
back to top