Edukacija kao osnov za poboljšanje uslova na tržištu rada

Unapređenje položaja žena u ruralnim područjima je važno za celo društvo a sticanje novih znanja i veština je  najznačajnije za ostvarivanje, kako ekonomske nezavisnosti, kao osnovnog uslova za poboljšanje kvaliteta života, tako i smanjenje rizika od diskriminacije i rodno zasnovanog nasilja, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti  Brankica Janković na završetku trodnevne obuke za ekonomsko osnaživanje žena na selu. Poverenica je istakla da će  obuka za digitalni marketing i bolje plasiranje proizvoda na tržištu kao i edukacija žena iz ruralnih područja na polju ekologije i održivog razvoja stvoriti za njih novu razvojnu šansu i otvoriti prostor održive, zelene poljoprivrede na malim gazdinstvima.  Osim direktne pomoći koju su dobile žene sa sela u okviru  projekta  „Unapređenje položaja žena i devojčica iz ruralnih oblasti“, koju realizuje Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN WOMEN) uz podršku Norveške ambasade u Beogradu, edukacija se pokazala kao najbolji način za unapređenje na tržištu rada uopšte, rekla je Janković.

Poverenica se uoči Međunarodnog dana rada  osvrnula i na položaj radnika na tržištu rada u uslovima dvogodišnje  pandemije i novonastale krize usled rata u Ukrajini, navodeći da  da su te okolnosti drastično izmenila tržište rada, dovele u pitanje opstanak čitavih privrednih grana i ugrozila mnoga radna mesta u celom svetu. Poverenica napominje da su mere preduzimane radi očuvanja radnih mesta bile važne sa aspekta ublažavanja negativnih posledica ali da se u tom pravcu mora nastaviti jer ekonomski izazovi koji su pred nama traže inovativna rešenja i dijalog svih društvenih aktera zbog neosporne potrebe za bolje regulisanje radnog odnosa.

Janković ističe da bez obzira na sve teškoće, prava na dostojanstven rad i ravnopravnost moraju biti poštovana, naročito u aktuelnoj situaciji kada se javljaju drugačiji problemi u ostvarivanju ravnopravnosti na tržištu rada. Ona je rekla se četvrtina pritužbi prošle godine odnosila na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja, navodeći da to vidi  kao pozitivnu stvar i spremnost građana da prijavljuju diskriminaciju. Takođe to je još jedan znak da je neophodno što pre unaprediti pravni okvir u oblasti rada, naročito zaštite na radu, zaključila je Janković.

Print Friendly, PDF & Email
back to top