Едукација као основ за побољшање услова на тржишту рада

Унапређење положаја жена у руралним подручјима је важно за целo друштво а стицање нових знања и вештина је  најзначајније за остваривање, како економске независности, као основног услова за побољшање квалитета живота, тако и смањење ризика од дискриминације и родно заснованог насиља, рекла је повереница за заштиту равноправности  Бранкица Јанковић на завршетку тродневне обуке за економско оснаживање жена на селу. Повереница је истакла да ће  обука за дигитални маркетинг и боље пласирање производа на тржишту као и едукација жена из руралних подручја на пољу екологије и одрживог развоја створити за њих нову развојну шансу и отворити простор одрживе, зелене пољопривреде на малим газдинствима.  Осим директне помоћи коју су добиле жене са села у оквиру  пројекта  „Унапређење положаја жена и девојчица из руралних области“, коју реализује Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN WOMEN) уз подршку Норвешке амбасаде у Београду, едукација се показала као најбољи начин за унапређење на тржишту рада уопште, рекла је Јанковић.

Повереница се уочи Међународног дана рада  осврнула и на положај радника на тржишту рада у условима двогодишње  пандемије и новонастале кризе услед рата у Украјини, наводећи да  да су те околности драстично изменила тржиште рада, довеле у питање опстанак читавих привредних грана и угрозила многа радна места у целом свету. Повереница напомиње да су мере предузимане ради очувања радних места биле важне са аспекта ублажавања негативних последица али да се у том правцу мора наставити јер економски изазови који су пред нама траже иновативна решења и дијалог свих друштвених актера због неоспорне потребе за боље регулисање радног односа.

Јанковић истиче да без обзира на све тешкоће, прaва нa дoстojaнствeн рaд и равноправност мoрaју бити пoштoвaна, нарочито у актуелној ситуацији када се јављају другачији проблеми у остваривању равноправности на тржишту рада. Она је рекла се четвртина притужби прошле године односила на дискриминацију у области рада и запошљавања, наводећи да то види  као позитивну ствар и спремност грађана да пријављују дискриминацију. Такође то је још један знак да је неопходно што пре унапредити правни оквир у области рада, нарочито заштите на раду, закључила је Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top