Državne institucije treba da budu primer za zapošljavanje Roma i Romkinja

Svi mi imamo odgovornost ali i obavezu da radimo na stvarnoj i punoj inkluziji romske nacionalne manjine, što uključuje obrazovanje i zapošljavanje, a najbolji primer za to daju upravo državne institucije i ustanove, izjavio je Milan Nikolić iz stručne službe Poverenika za zaštitu ravnopravnosti na skupu pod nazivom „Zastupljenost Roma u javnom sektoru – izazovi i prepreke“  koji je organizovan povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma. On je izneo podatak da se više od polovine pritužbi po osnovu nacionalne pripadnosti i etničkog porekla kоје su pоdnеtе Povereniku za zaštitu ravnopravnosti u 2017. godini, оdnоsi nа diskriminаciјu Rоmа i Romkinja, kao i da se istim povodom pred sudovima širom Srbije vodi 8 strateških parnica.

Na skupu je bilo reči o aktivnostima za povećanje zapošljavanja pripadnika romske nacionalne manjine u javnom i privatnom sektoru, kao i o budućim koracima usmerenim na poboljšanje njihovog položaja u društvu.

Skup je otvorio ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, a među govornicima su bili i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Republici Srbiji Tefik Ramadanović, predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade Roma Nenad Ivanišević i predstavnik Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji Nikolas Bizel. Događaj su organizovali Koordinaciono telo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji i Nacionalni savet romske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

Print Friendly, PDF & Email
back to top