Бранкица Јанковић: Крајње је време за подстицајно и безбедно окружење за труднице и породиље

Дубоко је потресна и забрињавајућа исповест жене о њеном искуству током порођаја и смрти њене бебе у болници у Сремској Митровици, о чему извештавају медији. Изузетно је важно да надлежни утврде све чињенице овог случаја, а крајње је време да сви заједно као друштво створимо подстицајно и безбедно окружење за труднице и породиље, јер то је питање здравља и квалитета живота, али и суштинско питање равноправности жена, каже повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

На неопходност хуманог и адекватног третмана у гинеколошко-акушерским установама указали смо  упућујући препоруке мера за остваривање равноправности и заштиту од дискриминације појединим здравственим установама. Сматрам да сви релевантни актери, пре свега установе здравствене заштите, морају бити укључене у стварање бољих услова и атмосфере у којој одлазак на порођај неће значити  потресно и трауматично искуство, па и разлог да се одустане од наредне трудноће, већ ће представљати посебан тренутак и радост за сваку мајку и ту породицу. Током трудноће, али и порођаја и касније, односно у једном од најосетљивијих и најважнијих периода у животу, женама треба дати пуну подршку и учинити да се осећају сигурно, безбедно и заштићено, додаје повереница. Такође, овом проблему се не сме приступити сензационалистички нити случајаве треба генерализовати, због чега је од изузетне важности да се у сваком конкретном случају испитају одговорност и околности које су довеле до пропуста и неадекватног третмана трудница и породиља.

Женама мора бити обезбеђен највиши стандард и хуман третман приликом пружања здравствене заштите у области гинекологије и акушерства. Зато је поред адекватних просторних услова, неопходно обезбедити и константну едукацију медицинског особља, од радника на пријему до лекара и бабице, и то не само са аспекта здравствене заштите већ и са аспекта остваривања свих људских права, једнако за све. Институција коју водим ће учинити све да буде кохерентан фактор у овом процесу, и у том смислу управо припремамо препоруку мера надлежним органима и планирамо организовање дијалога у циљу унапређења равноправности свих жена у вези са трудноћом и порођајем. Морамо учинити све да искоренимо лоше праксе које доводе до неадекватног и нехуманог третмана трудница и породиља, па чак и угрожавања њиховог здравља и живота, закључује Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top