1098-23 Mišljenje na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju

br. 011-00-23/2023-02 datum: 8.09.2023. godine

 

Postupajući u okviru zakonom propisane nadležnosti[1], Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, daje

 

 

MIŠLjENjE

na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju

 

 

Ministarstvo zdravlja je dopisom, broj 110-00-68/2023-05 od 31. jula 2023. godine,  obavestilo Poverenika za zaštitu ravnopravnosti da je u toku javna rasprava povodom Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju (u daljem tekstu: Nacrt zakona). Tim povodom, Poverenik je ovom ministarstvu uputio mišljenje sa primedbama, broj 011-00-20/2023-02 od 4. avgusta 2023. godine.

Nakon održane javne rasprave, Ministarstvo zdravlja je 6. septembra 2023. godine u prilogu dopisa dostavilo izmenjen tekst Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju sa Obrazloženjem, radi davanja mišljenja.

Nakon analize dostavljenog teksta, sa aspekta delokruga rada Poverenika, dajemo sledeće mišljenje na Nacrt zakona.

U prethodnom mišljenju ukazali smo da se postavlja pitanje opravdanosti predloženog zakonskog rešenja kojim se broj dana privremene sprečenosti za rada koju može da utvrdi izabrani lekar, sa dosadašnjih 60 dana skraćuje na 15 dana. Imajući u vidu da je u novom tekstu Nacrta zakona, ovaj broj dana povećan na 30, Poverenik je mišljenja da je ovo rešenje daleko optimalnije od prethodnog.

Što se tiče člana 4. Nacrta zakona kojim se menja član 143. Zakona o zdravstvenom osiguranju, u pogledu liste bolesti, odnosno stanja kod kojih izabrani lekar ima pravo da utvrdi privremenu sprečenost za rad do 60 dana bez slanja na komisiju, i dalje ostajemo pri datoj primedbi iz našeg mišljenja, broj 011-00-20/2023-02 od 4. avgusta 2023. godine. Naime, predlagač Nacrta zakona je ostavio mogućnost da izabrani lekar može utvrditi dužinu trajanja privremene sprečenosti za rad osiguranika i do 60 dana, tako što je u Nacrtu zakona propisao u kojim slučajevima je to moguće (kod osiguranika obolelih od malignih bolesti; osiguranika koji su privremeno sprečeni za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, osiguranika sa invaliditetom; osiguranika kod koga je neposredno obavljena hirurška intervencija, osim u slučaju kada je ta intervencija obavljena u dnevnoj bolnici). Poverenik je mišljenja da je još jednom potrebno razmotriti ovu listu stanja u smislu njenog proširenja (npr. u slučajevima kada se radi o nekim težim stanjima (višestruki prelomi i sl) za koja se na osnovu dosadašnje medicinske prakse osnovano može pretpostaviti da će lečenje trajati duže od 30 dana i da bi bilo celishodno umesto upućivanja na komisiju, zakonom predvideti mogućnost da izabrani lekar može da utvrdi veći broj dana).

Imajući u vidu da se predlažu izmene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, Poverenik je mišljenja da je to dobra prilika i da se izmenama obuhvate i pojedine odredbe na koje je Poverenik ukazivao u ranijem periodu. Naime, imajući u vidu da je Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, nakon više odluka Ustavnog suda, koje su donete, pored ostalog i na predlog Poverenika, izjednačio preduzetnice sa zaposlenim ženama kod poslodavca kada je u pitanju naknada po osnovu rođenja i nege deteta i posebne nege deteta, smatramo važnim da se i u ovom zakonu to učini. Poverenik se ovim povodom već obraćao nadležnim ministarstvima (Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, ali i Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvu privrede..), ukazujući da je neophodno usaglasiti odredbe više zakona (Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Zakona o privrednim društvima) u pogledu prava ovih žena za vreme trudnoće i porodiljskog odsustva i plaćanja doprinosa. Na navedeno smo ukazali Ministarstvu zdravlja i u mišljenju na tada dostavljeni tekst Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, br. 011-00-00020/2021-02 od 18.6.2021. godine (vaš broj 011-00-6/2021-05). Imajući u vidu navedeno, ukazujemo i na odredbu člana 85. stav 1. Zakona o zdravstvenom osiguranju kojom je propisano da osiguraniku iz člana 11. stav 1. tačka 18) ovog zakona (preduzetnici) ne pripada naknada zarade iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja ako za vreme privremene sprečenosti za rad nije privremeno odjavio obavljanje delatnosti, bez obzira ko je isplatilac naknade, kao i stav 2. kojim je propisano da u slučaju iz stava 1. ovog člana osiguraniku koji ima zaposlene (jednog ili više) pripada 50% od naknade zarade koja bi mu pripadala da je odjavio obavljanje delatnosti.

Pored toga, Poverenik podseća na problem na koji je ukazao u svom dopisu koji je upućen Ministarstvu zdravlja (broj 07-00-528/2022-05 od 5. decembra 2022. godine – veza vaš broj: 072-00-01148/2022-05), a koji se odnosi na primenu člana 78. Zakona o zdravstvenom osiguranju i potrebu da se razmotri mogućnost utvrđivanja većeg broja dana privremene sprečenosti za rad radi nege člana uže porodice usled teškog oštećenja zdravstvenog stanja lica koje više nije dete i koje je navršilo 18 godina života. Mišljenja smo da je potrebno razmotriti da se dopuni odnosno izmeni član 78. Zakona o zdaravstvenom osiguranju, otvaranjem mogućnosti da se u izuzetnim, izrazito teškim i specifičnim situacijama može predvidi utvrđivanje većeg broja dana privremene sprečenosti za rad zaposlenog koji neguje člana uže porodice od strane izabranog lekara, odnosno komisije.

Kako je u Obrazloženju Nacrta zakona navedeno da se izmene Zakona vrše prvenstveno zbog uočenih zloupotreba, mišljenja smo da se moraju osigurati i ojačati mehanizmi kontrole kojima će se sprečiti zloupotreba, kao i odgovarajuće sankcije koje će delovati i preventivno.

Poverenik ponovo ukazuje da Obrazloženje zakona treba da sadrži i procenu uticaja propisa u skladu sa članom 14. Zakona o zabrani diskriminacije, kako je ukazano u našem mišljenju, broj 011-00-20/2023-02 od 4. avgusta 2023. godine.

[1] Zakon o zabrani diskriminacije („Službeni glasnik RS”, broj  22/09 i 52/21), član 1. i član 33. stav 1. tačka 7.

 

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI

Brankica Janković


microsoft-word-icon1098-23 Mišljenje na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju Download


Print Friendly, PDF & Email
back to top