“Živa biblioteka” privukla više od 700 čitalaca na Sajmu knjiga

Više od 700 posetilaca Sajma knjiga rešilo je da se suoči sa svojim predrasudama i stereotipima, tako što su postali čitaoci knjiga Žive biblioteke.


Ovaj projekat već drugu godinu za redom gostuje na Sajmu obrazovanja „Zvonce”. I ove godine je štand Žive biblioteke bio izuzetno posećen, a životi ovih knjiga nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Posetioci ove jedinstvene biblioteke imali su priliku da razgovaraju sa pripadnicima stigmatizovanih društvenih grupa: Romima, homoseksualcima, transrodnom osobom, osobom koja žive sa HIV-om, i mnogim drugim ljudima koji imaju želje i hrabrosti da svoja životna iskustva podele sa drugima, i tako doprinesu da ih drugi bolje upoznaju i prihvate.

 

Šefica misije Saveta Evrope u Beogradu, Antje Rotermund, otvorila je Živu biblioteku uz dobrodošlicu svima koji u ovom projektu učestvuju, a poverenica Nevena Petrušić na otvaranju je istakla važnost jedinstvenog metoda Žive biblioteke za izgradnju društva zasnovanog na toleranciji, razumevanju i prihvatanju različitosti.

 

“Direktna komunikacija onih koji imaju predrasude sa onima prema kojima imaju predrasude, otvara prostor da kroz razgovor i međusobno razumevanje, kao pripadnici različitih društvenih grupa zajednički izgradimo moderno demokratsko društvo u kome se različitosti prihvataju, i uvažavaju kao bogatstvo i potencijal razvoja, a ne kao opasnost.” istakla je poverenica.

 

„Živa biblioteka – Ne ceni knjigu po koricama” je projekat Saveta Evrope u partnerstvu sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti i Ministarstvom omladine i sporta.

Print Friendly, PDF & Email
back to top