„Жива библиотека“ привукла више од 700 читалаца на Сајму књига

Више од 700 посетилаца Сајма књига решило је да се суочи са својим предрасудама и стереотипима, тако што су постали читаоци књига Живе библиотеке.


Овај пројекат већ другу годину за редом гостује на Сајму образовања „Звонце“. И ове године је штанд Живе библиотеке био изузетно посећен, а животи ових књига никога нису оставили равнодушним. Посетиоци ове јединствене библиотеке имали су прилику да разговарају са припадницима стигматизованих друштвених група: Ромима, хомосексуалцима, трансродном особом, особом која живе са ХИВ-ом, и многим другим људима који имају жеље и храбрости да своја животна искуства поделе са другима, и тако допринесу да их други боље упознају и прихвате.

 

Шефица мисије Савета Европе у Београду, Антје Ротермунд, отворила је Живу библиотеку уз добродошлицу свима који у овом пројекту учествују, а повереница Невена Петрушић на отварању је истакла важност јединственог метода Живе библиотеке за изградњу друштва заснованог на толеранцији, разумевању и прихватању различитости.

 

„Директна комуникација оних који имају предрасуде са онима према којима имају предрасуде, отвара простор да кроз разговор и међусобно разумевање, као припадници различитих друштвених група заједнички изградимо модерно демократско друштво у коме се различитости прихватају, и уважавају као богатство и потенцијал развоја, а не као опасност.“ истакла је повереница.

 

„Жива библиотека – Не цени књигу по корицама“ је пројекат Савета Европе у партнерству са Повереником за заштиту равноправности и Министарством омладине и спорта.

Print Friendly, PDF & Email
back to top