Žene sa invaliditetom višestruko diskriminisane

Žene sa invaliditetom su višestruko diskriminisane i četiri puta češće izložene nasilju nego žene bez invaliditeta, rečeno je na tribini „Nasilje i žene sa invaliditetom” održanoj u Beogradu. Diskriminacija je jedna vrsta nasilja, a pol i identitet predstavljaju osnov za diskriminaciju ovih žena, rekla je učesnica tribine Emila Spasojević, predstavnica Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Ona je dodala da ove žene najčešće trpe diskriminaciju u oblasti obrazovanja, pružanja zdravstvenih usluga, zapošljavanja, socijalnoj zaštiti i porodičnom životu, ali i da iako imaju pravo da podnesu pritužbu na bilo koji oblik diskriminacije, one to najčešće ne rade.

Tribinu „Nasilje i žene sa invaliditetom” kojom se prvi put u Srbiji obeležava nedelja žena sa invaliditetom, organizovala je nevladina organizacija „Iz kruga-Beograd”.

Cilj aktivnosti organizovanih u više gradova u Srbiji je da se učini vidljivom potreba za podrškom koja je neophodne ženama sa invaliditetom koje su iskusile nasilje. Takođe, lokalne zajednice i donosioci odluka ne bi trebalo da gube iz vida to koliko je težak položaj žena sa invaliditetom i sa koliko se izazova one suočavaju u svakodnevnom životu. Poverenik za zaštitu ravnopravnosti svojim aktivnostima doprinosi unapređenju ravnopravnosti svih u društvu i podseća da je neophodno da se reaguje povodom svakog slučaja diskriminacije.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top