Жене са инвалидитетом вишеструко дискриминисане

Жене са инвалидитетом су вишеструко дискриминисане и четири пута чешће изложене насиљу него жене без инвалидитета, речено је на трибини „Насиље и жене са инвалидитетом“ одржаној у Београду. Дискриминација је једна врста насиља, а пол и идентитет представљају основ за дискриминацију ових жена, рекла је учесница трибине Емила Спасојевић, представница Повереника за заштиту равноправности. Она је додала да ове жене најчешће трпе дискриминацију у области образовања, пружања здравствених услуга, запошљавања, социјалној заштити и породичном животу, али и да иако имају право да поднесу притужбу на било који облик дискриминације, оне то најчешће не раде.

Трибину „Насиље и жене са инвалидитетом“ којом се први пут у Србији обележава недеља жена са инвалидитетом, организовала је невладина организација „Из круга-Београд“.

Циљ активности организованих у више градова у Србији је да се учини видљивом потреба за подршком која је неопходне женама са инвалидитетом које су искусиле насиље. Такође, локалне заједнице и доносиоци одлука не би требало да губе из вида то колико је тежак положај жена са инвалидитетом и са колико се изазова оне суочавају у свакодневном животу. Повереник за заштиту равноправности својим активностима доприноси унапређењу равноправности свих у друштву и подсећа да је неопходно да се реагује поводом сваког случаја дискриминације.

Print Friendly, PDF & Email
back to top