Medijska kampanja “Diskriminacija nije šala – pričajmo o ravnopravnosti”

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije pokrenuli su nacionalnu kampanju za promociju ravnopravnosti i borbu protiv diskriminacije pod sloganom “Diskriminacija nije šala – pričajmo o ravnopravnosti” i“Isti, različiti, ravnopravni”.

Centralni deo kampanje čini medijska kampanja koja obuhvata različite TV spotove o diskriminaciji romske nacionalne manjine, žena i LGBT populaciji – tri još uvek najdiskriminisanije društvene grupe u Srbiji. Video kampanja traje naredne 4 nedelje i emituje se na dve televizije sa nacionalnom frekfencijom (RTS i B92), kao i na devet regionalnih i lokalnih televizija.

Za potrebe Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Kancelarije za ljudska i manjinska prava izrađeni su i kratki animirani edukativni filmovi “Šta je diskriminacija” i “Kako se sistemski boriti protiv diskriminacije u Srbiji” koji objašnjavaju nadležnosti i oblasti delovanja ove dve institucije i upućuju žrtve diskriminacije na korišćenje mehanizama zaštite.

Pored toga, kampanja uključuje izradu i postavljanje bilborda kojima će na pet lokacija u Beogradu biti obeleženi ključni datumi u istoriji borbe za unapređenje ljudskih prava i tolerancije, kao što su Međunarodni dan tolerancije, Međunarodni dan deteta, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, Međunarodni dan ljudskih prava, kao i bilbord povodom održavanja Parade ponosa.

Kampanja se sprovodi u okviru IPA projekta “Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji” koji finansira Evropska unija.

Sve spotove možete pogledati na zvaničnom You Tube kanalu Poverenika.

Print Friendly, PDF & Email
back to top