Srbija je primer dobre prakse međugeneracijske solidarnosti

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na Ministarskoj konferenciji o demografskoj otpornosti „Oblikovanje demografske budućnosti Evrope, putevi za napredovanje društva u svetu brzih demografskih promena” u Sofiji u Bugarskoj, gde je predstavila primere dobre prakse u Republici Srbiji.

Srbija je prva država koja je uradila Poseban izveštaj o diskriminaciji starih građana sa punom svešću i spremnošću da stavi fokus na zaštitu ljudskih prava starijih i bude lider na ovom polju u regionu, istakla je poverenica Janković i dodala da je Beograd u septembru bio domaćin regionalnog predstavljanja Globalnog izveštaja UN o diskriminaciji na osnovu starosti i odakle je poslat globalni poziv na akciju „Stop diskriminaciji“.

Brankica Janković je navela programe koji se sprovode širom Srbiji, tako u kulturnim centrima stariji pružaju besplatne obuke mladima iz  likovnog i kulturnog stvaralaštva, a u volonterskim centrima stariji građani pružaju podršku svojim sugrađanima u svakodnevnom funkcionisanju. Kao primer povezivanja više generacija u primeni naučnih saznanja predstavila je povezivanje istraživača socijalnih prilika gde se „veterani“ odnosno penzioneri koji su radili u oblasti socijalne zaštite, „seniori“ koji trenutno rade i „juniori“ studenti susreću u klubu simboličnog naziva „Evergreen“. Upotrebe starih zanata uz inovacije veliki je potencijal kao i turizam u etno domaćinstvima gde se pored zdrave životne sredine neguju stara znanja naših žena sa sela koja zahtevaju veliko umeće i strpljenje. Svaka šara na bluzi ili rukavici ima svoju priču i poruku, zaključila je poverenica.

Poverenica Brankica Janković se na marginama konferencije sastala sa zamenikom ministra za rad i socijalnu politiku Ivanom Krastevim, ministarkom za rad i socijalnu politiku S. Makedonije Jagodom Šahpaskom i generalnom podsekretarkom UN Natalijom Kanem.

Print Friendly, PDF & Email
back to top