Србија је пример добре праксе међугенерацијске солидарности

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на Министарској конференцији о демографској отпорности „Обликовање демографске будућности Европе, путеви за напредовање друштва у свету брзих демографских промена“ у Софији у Бугарској, где је представила примере добре праксе у Републици Србији.

Србија је прва држава која је урадила Посебан извештај о дискриминацији старих грађана са пуном свешћу и спремношћу да стави фокус на заштиту људских права старијих и буде лидер на овом пољу у региону, истакла је повереница Јанковић и додала да је Београд у септембру био домаћин регионалног представљања Глобалног извештаја УН о дискриминацији на основу старости и одакле је послат глобални позив на акцију „Стоп дискриминацији“.

Бранкица Јанковић је навела програме који се спроводе широм Србији, тако у културним центрима старији пружају бесплатне обуке младима из  ликовног и културног стваралаштва, а у волонтерским центрима старији грађани пружају подршку својим суграђанима у свакодневном функционисању. Као пример повезивања више генерација у примени научних сазнања представила је повезивање истраживача социјалних прилика где се „ветерани“ односно пензионери који су радили у области социјалне заштите, „сениори“ који тренутно раде и „јуниори“ студенти сусрећу у клубу симболичног назива „Evergreen“. Употребе старих заната уз иновације велики је потенцијал као и туризам у етно домаћинствима где се поред здраве животне средине негују стара знања наших жена са села која захтевају велико умеће и стрпљење. Свака шара на блузи или рукавици има своју причу и поруку, закључила је повереница.

Повереница Бранкица Јанковић се на маргинама конференције састала са замеником министра за рад и социјалну политику Иваном Крастевим, министарком за рад и социјалну политику С. Македоније Јагодом Шахпаском и генералном подсекретарком УН Наталијом Канем.

Print Friendly, PDF & Email
back to top