Sastanak poverenice i ministra Verbića

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković razgovarala je sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđanom Verbićem o ključnim problemima i mogućem zajedničkom delovanju u oblasti zaštite od diskriminacije, s obzirom da je oblast obrazovanja suštinska u izgradnji tolerantnog društva.

Poverenica je ponovila neophodnost donošenja Pravilnika o bližim kriterijumima za prepoznavanje oblika diskriminacije od strane zaposlenog, učenika i trećeg lica u ustanovi obrazovanja i vaspitanja.

Ministar je predložio da Poverenik za zaštitu ravnopravnosti podrži ideju ministarstva koja se odnosi na sprovodjenje opsežnog istraživanja o uzrocima stavova kod mladih u Srbiji, koji dovode do netolerantnog ponašanja i diskriminacije. Time bi se stvorili uslovi za intenzivnije delovanje na planu suzbijanja predrasuda, stereotipa i disrkiminacije među mladima.

Zajednički je zaključeno da je jedan od uzroka netolerancije, činjenica da deca i mladi nemaju prilike da se u svakodnevnom životu sreću sa različitim manjinskim grupama. Zbog toga je poverenica Janković predložila da se projekat „Živa biblioteka” učini pristupačnim što većem broju dece svih uzrasta.

U razgovoru je posebno ukazano na segregaciju romske dece i zaključeno da je problem „romskih škola” potrebno rešavati na ozbiljan sistemski način, u čemu Poverenik za zaštitu ravnopravnosti daje punu podršku ministarstvu. Sastanku su prisustvovale pomoćnica poverenice Kosana Beker i savetnica Ivana Filipov, kao i državna sekretarka Zorana Lužanin i šef Kabineta Nemanja Đorđević.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top