Састанак поверенице и министра Вербића

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић разговарала је са министром просвете, науке и технолошког развоја Срђаном Вербићем о кључним проблемима и могућем заједничком деловању у области заштите од дискриминације, с обзиром да је област образовања суштинска у изградњи толерантног друштва.

Повереница је поновила неопходност доношења Правилника о ближим критеријумима за препознавање облика дискриминације од стране запосленог, ученика и трећег лица у установи образовања и васпитања.

Министар је предложио да Повереник за заштиту равноправности подржи идеју министарства која се односи на спроводјење опсежног истраживања о узроцима ставова код младих у Србији, који доводе до нетолерантног понашања и дискриминације. Тиме би се створили услови за интензивније деловање на плану сузбијања предрасуда, стереотипа и дисркиминације међу младима.

Заједнички је закључено да је један од узрока нетолеранције, чињеница да деца и млади немају прилике да се у свакодневном животу срећу са различитим мањинским групама. Због тога је повереница Јанковић предложила да се пројекат „Жива библиотека“ учини приступачним што већем броју деце свих узраста.

У разговору је посебно указано на сегрегацију ромске деце и закључено да је проблем „ромских школа“ потребно решавати на озбиљан системски начин, у чему Повереник за заштиту равноправности даје пуну подршку министарству. Састанку су присуствовале помоћница поверенице Косана Бекер и саветница Ивана Филипов, као и државна секретарка Зорана Лужанин и шеф Кабинета Немања Ђорђевић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top