Saopštenje povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti obeležava 17. maj, Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, dan koji sve treba da podseti da je diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta nedopustiva i da se ne sme tolerisati.

U Srbiji je diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije na žalost deo svakodnevnog života LGBT osoba i LGBT populacija spada među najdiskriminisanije grupe. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da svaki drugi građanin smatra da je homoseksualnost bolest koju treba lečiti, a više od 80% ne želi LGBT osobe u svojoj porodici. Velika socijalna distanca, široko rasprostranjena homofobija i transfobija izraz su negativnih stereotipa i predrasuda o LGBT osobama. Pretnje, govor mržnje i otvoreni vidovi nasilja, najčešći su oblici diskriminacije LGBT osoba. Zato je izuzetno važno u svim sferama srpskog društva afirmisati ideju ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i tolerancije i predano raditi na suzbijanju diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, kao i na osnovu bilo kog drugog ličnog svojstva

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije 17. maj, poznat i kao IDAHO, obležava se već 25 godina, odnosno od kada je Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualizam iz svoje Međunarodne klasifikacije bolesti.

Print Friendly, PDF & Email
back to top