Саопштење поводом Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије

Повереник за заштиту равноправности обележава 17. мај, Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије, дан који све треба да подсети да је дискриминација на основу сексуалне оријентације и родног идентитета недопустива и да се не сме толерисати.

У Србији је дискриминација на основу сексуалне оријентације на жалост део свакодневног живота ЛГБТ особа и ЛГБТ популација спада међу најдискриминисаније групе. Истраживања јавног мњења показују да сваки други грађанин сматра да је хомосексуалност болест коју треба лечити, а више од 80% не жели ЛГБТ особе у својој породици. Велика социјална дистанца, широко распрострањена хомофобија и трансфобија израз су негативних стереотипа и предрасуда о ЛГБТ особама. Претње, говор мржње и отворени видови насиља, најчешћи су облици дискриминације ЛГБТ особа. Зато је изузетно важно у свим сферама српског друштва афирмисати идеју људских права, родне равноправности и толеранције и предано радити на сузбијању дискриминације на основу сексуалне оријентације, као и на основу било ког другог личног својства

Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије 17. мај, познат и као ИДАХО, облежава се већ 25 година, односно од када је Светска здравствена организација уклонила хомосексуализам из своје Међународне класификације болести.

Print Friendly, PDF & Email
back to top