Saopštenje povodom izjava vranjanskih funkcionera

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je kao vrlo nepristojne i neprimerene izjave vranjanskog gradonačelnika Zorana Antića i lokalnog funkcionera Gradimira Jovanovića, koje su izgovorili za skupštinskom govornicom na račun potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.

Poverenica smatra da nema opravdanja za ovakve izjave i da nosioci javnih funkcija očigledno vrlo često ne znaju ili ne vode računa gde je granica između šala i pošalica i diskriminatorskih komentara.

Moramo biti svesni da retorika koja unižava dostojanstvo žena koje su aktivne u politici ili javnom životu nije uvredljiva samo za njih, nego i za sve građanke naše zemlje, smatra poverenica.

Javno izvinjenje ministarki je najmanje što se očekuje od obojice vranjanskih funkcionera, kaže poverenica i dodaje da se stereotipi i predrasude prema ženama moraju temeljno i dosledno suzbijati. U javnom i političkom životu nužno je postojanje kulture govora i ophođenja, što predstavlja osnovu za izgradnju modernog i tolerantnog društva kojem težimo.

Poverenica Janković još jednom podseća da svi predstavnici vlasti u Srbiji imaju dodatnu odgovornost i obavezu da se bore protiv rodnih stereotipa i diskriminacije i da žene u srpskom društvu tretiraju pristojno i s poštovanjem.

Print Friendly, PDF & Email
back to top