Саопштење поводом изјава врањанских функционера

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић осудила је као врло непристојне и непримерене изјаве врањанског градоначелника Зорана Антића и локалног функционера Градимира Јовановића, које су изговорили за скупштинском говорницом на рачун потпредседнице Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић.

Повереница сматра да нема оправдања за овакве изјаве и да носиоци јавних функција очигледно врло често не знају или не воде рачуна где је граница између шала и пошалица и дискриминаторских коментара.

Морамо бити свесни да реторика која унижава достојанство жена које су активне у политици или јавном животу није увредљива само за њих, него и за све грађанке наше земље, сматра повереница.

Јавно извињење министарки је најмање што се очекује од обојице врањанских функционера, каже повереница и додаје да се стереотипи и предрасуде према женама морају темељно и доследно сузбијати. У јавном и политичком животу нужно је постојање културе говора и опхођења, што представља основу за изградњу модерног и толерантног друштва којем тежимо.

Повереница Јанковић још једном подсећа да сви представници власти у Србији имају додатну одговорност и обавезу да се боре против родних стереотипа и дискриминације и да жене у српском друштву третирају пристојно и с поштовањем.

Print Friendly, PDF & Email
back to top