Predstavljeni rezultati istraživanja o ženama u medijima

Na sastanku Ženske parlamentarne mreže u Narodnoj skupštini Republike Srbije predstavljeni su rezultati istraživanja „Ko pravi vesti”. Istraživanje o položaju žena u medijima, sprovedeno u okviru projekta „Global Medija Monitoringa”, pokazalo je da su u srpskim medijima žene akteri u 22 odsto priloga, tri i po puta manje od muškaraca, što je ispod evropskog i svetskog proseka.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković naglasila je da je institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti do sada uvek reagovala upozorenjima i saopštenjima u skladu sa zakonom povodom tipične i česte diskriminacije žena u medijima, povodom neprimerenih medijskih sadržaja o političarkama, sprovodila postupke po pritužbama protiv medija u kojima se žene omalovažavaju. Ona je dodala da je slika žena u našim medijima još uvek stereotipna i diskriminatorna, dok je izveštavanje često seksističko i omalovažavajuće. Takav medijski pristup, smatra poverenica Janković, podržava ukorenjene rodne uloge u kojima su žene pasivne, inferiorne, nekompetentne da ponude stručno znanje o pitanjima od javnog interesa.

Poverenica je podsetila na prošlonedeljno pitanje da li žena treba da bude ministarka odbrane i naglasila da na takvo pitanje uvek odgovara pitanjem – zašto je Ministarstvo odbrane različito od Ministarstva prosvete ili zdravlja? Ili na primer treće grane vlasti – pravosuđa. Ona je zakljičila da je to oblast u kojoj ima više zaposlenih žena nego muškaraca, ali kada su u pitanju predsednici sudova ili tužilaštava, taj odnos je daleko na strani muškaraca.

Koordinatorka Ženske parlamentarne mreže u Skupštini Srbije Vera Paunović podsetila je na institucionalni okvir zaštite rodne ravnopravnosti, od izbora zamenice Zaštitnika građana, preko Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, do osnivanja Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost. Ona je dodala da je prioritet Ženske parlamentarne mreže uključivanje žena u sve sfere javnog života.

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je da je činjenica da kada se govori o ravnopravnosti da se najčešće govori o nasilju nad ženama, a nedovoljno o njihovom položaju u javnom životu. Ona je dodala da je predmet interesovanja novinara uglavnom koje čarape nosite, da li tetovirte obrve, kada ćete se udati, da li ćete roditi dete i slično.

Profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević prezentovala je rezultate istraživanja i zaključila da su žene u političkim vestima prisutne u 14 odsto slučajeva, a u oblasti „poznate lučnosti, umetnost, mediji i sport” u 44 procenata. Ona je dodala da su žene medijski gotovo nevidljive kao akademski stručnjaci i profesori, samo u osam odsto slučajeva, a kao menadžerke ili preduzetnice samo u četiri procenta.

Istraživanje je izvedeno uz podršku Misije OEBS u Srbiji, čiji je predstavnik Jan Lueneburg izjavio da se nada da će se podići svest medija, te je potrebno izbalansirati pristup kad je reč o izveštavanju o ženama.

Foto: FoNet

Print Friendly, PDF & Email
back to top