Poverenica učestvovala u raspravi o Nacrtu zakona o javnom okupljanju

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je u raspravi o Nacrtu zakona o javnom okupljanju na zajedničkoj sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Nakon upoznavanja članova odbora i gostiju sa Nacrtom zakona, poverenica Janković dala je smernice u cilju poboljšanja sadržine i ukazala na nedostatke predloženog dokumenta. Ona je izdvojila član zakona koji se odnosi na okupljanje u pokretu i istakla da bi svakom skupu moralo biti omogućeno zaustavljanje na određenim mestima, na primer ispred državnih institucija. Sve ostalo bilo bi ograničenje sloboda građana, smatra ona.

Takođe, izdvojila je i član 11. koji je, prema njenom mišljenju, suprotan međunarodnim standardima, a odnosi se na preveliku odgovornost organizatora skupa. Na skupovima bi o bezbednosti građana, smatra ona, moralo da brine Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Poverenica je ukazala i na nedostatak odredaba o paralelno organizovanim skupovima, na primer o kontraskupovima. Shvatajući da je ova oblast prepuna bezbednosnih izazova, trebalo bi preciznije definisati ovaj segment zakona.

Takođe, poverenica smatra da treba unaprediti i član 13. koji se odnosi na spontano okuljanje.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti dostaviće mišljenje o Nacrtu zakona o javnom okupljanju pisanim putem i u skladu sa svojim nadležnostima.

U raspravi su svoje mišljenje i kritike izneli i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, zamenik Zaštitnika građana, kao i predstavnici sindikata i najznačajnijih institucija civilnog društva.

Print Friendly, PDF & Email
back to top