Poverenik dobitnik Priznanja za doprinos afirmisanju prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja i transparentnost u radu

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti ovogodišnji je dobitnik Priznanja za doprinos afirmisanju prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja i transparentnost u radu koju dodelјuje Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna.

Velika mi je čast što ovo priznanje dolazi od kolega i koleginica iz druge nezavisne institucije koja je ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja postavila na izuzetno visok nivo, rekla je poverenica Brankica Janković i dodala da, uprkos tome što postoje veliki izazovi pred nama, nažalost neki organi javne vlasti ne poštuju u dovolјnoj meri pravo građana i građanki na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Poverenica je rekla i da je obaveza svih organa javne vlasti da budu otvoreni, transparentni i dostupni onima zbog kojih postoje, a to su građani i građanke i da će to i dalјe biti principi kojima će se Poverenik za zaštitu ravnopravnosti voditi.

Poverenik Rodolјub Šabić je, obrazlažući odluku žirija, istakao kvalitet Informatora o radu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, informacija koje se nalaze na veb sajtu i otvoren način komunikacije. On je dodao da je ova institucija odgovorila na sve zahteve i da Povereniku za informacije od javnog značaja do sada nije upućena ni jedna žalba protiv Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Print Friendly, PDF & Email
back to top