POVERENICA NA SKUPU O RODNO ZASNOVANOM NASILJU

Za nešto više od nedelju dana, u Srbiji su u partnerskom i porodičnom nasilju ubijene dve žene – prva u Negotinu a druga u Bačkoj Palanci, dok su u Beloj Crkvi teško povređene žena i ćerka koje su već bile sklonjene u sigurnu kuću, a svi ovi tragični slučajevi dogodili su se na ulici i naočigled prolaznika, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na konferenciji „Zloupotreba vatrenog oružja i rodno zasnovano nasilje“ koji je organizovao Centar za istraživanje javnih politika.

“Zbog pomenutih tragičnih događaja, moram, nažalost, da i na ovom skupu apelujem na punu primenu novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji je stupio na snagu početkom meseca. U isto vreme, od ključne važnosti je efikasno postupanje svih organa u lancu zaštite, ali i njihova pravovremena reakcija, jer ne smemo dozvoliti žrtve zbog propusta u sistemu”, istakla je poverenica. Ona je takođe naglasila važnost uključivanja većeg broja muškaraca u teme koje se odnose na rodno zasnovano nasilje, ali i integrisanje rodne perspektive i problema o kome govorimo, u određene aspekte Strategije kulturnog razvoja Srbije.

Izvršna direktorka Centra Tanja Jakobi istakla je neohodnost prevencije zloupotrebe oružja za sprečavanje ubistava žena u slučajevima rodno zasnovanog nasilja, dok je Danijela Spasić predstavila rezultate istraživanja. Na konferenciji su, pored ostalih, učestvovali i narodna poslanica Gordana Čomić, pomoćnik načelnika uprave za upravne poslove MUP-a Srbije Miljko Simović, specijalni savetnik za mere izgradnje poverenja i bezbednosti u Misiji OEBS-a Vladimir Bilandžić i Dragan Obradović iz Nacionalne asocijacije za oružje Srbije.

Print Friendly, PDF & Email
back to top