Obaveštenje za javnost – Informer diskriminisao LGBT populaciju

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je u postupku povodom pritužbe Regionalnog info centra dala mišljenje da je tekstom pod naslovom „Strašno! Pajtić traži da pederi usvajaju decu! Šokantan politički zaokret lidera Demokratske stranke“ objavljenim 24. juna 2016. godine u dnevnom listu Informer počinjen akt diskriminacije nad pripadnicima i pripadnicama LGBT populacije.

Naslovom teksta, kao i komentarom autora/ke teksta „Sasvim je, dakle, jasno da bi prihvatanje Pajtićevog predloga u praksi značilo da bi u Srbiji pederskim parovima trebalo dozvoliti da usvajaju decu!“ izražene su ideje i stavovi koji su uznemirujući i ponižavajući i kojima se vređa dostojanstvo osoba drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne, čime su prekršene odredbe Zakona o zabrani diskriminacije.

Dnevnom listu Informer preporučeno je da pozove na sastanak predstavnike i predstavnice Regionalnog info centra kako bi neposredno saznali sa kakvim se problemima LGBT osobe suočavaju u svakodnevnom životu, kao i kako je na njih uticao tekst ovakve sadržine. Takođe, preporučeno je da list Informer ubuduće ne objavljuje tekstove kojima se vređa dostojanstvo pripadnika i pripadnica LGBT populacije i podržavaju predrasude prema marginalizovanim društvenim grupama, te da svojim tekstovima doprinose izmeni obrazaca, običaja i praksi koje podržavaju stereotipe, predrasude i diskriminaciju u odnosu na LGBT osobe.

S obzirom da dnevni list Informer nije postupio po preporukama, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, o tome obaveštava javnost.

Print Friendly, PDF & Email
back to top