Poverenica na skupu o međugeneracijskoj saradnji

Međugeneracijska solidarnost je temeljni društveni ugovor bez kojeg nema opstanka ljudske vrste, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na otvaranju skupa „Udobnost zajedništva – korak ka međugeneracijskoj saradnji“ u organizaciji Beogradskog centra za ljudska prava i Populacionog fonda Ujedinjenih nacija – UNFPA.

Poverenica je istakla da je transfer znanja među generacijama od ključnog značaja za mentalnu i emotivnu stabilnost pojedinca i da ne smemo propuštati mogućnost razmene znanja i iskustava koje podstiče međusobno razumevanje i jača osećaj zajedništva. Ona je naglasila da je međugeneracijska solidarnost vrednost zahvaljujući kojoj se prevazilaze problemi, gradi zajednički identitet, ostvaruju zajednički i interesi, omogućava održivost i razvoj društva.

Skup „Udobnost zajedništva“ održan je sa ciljem razmene znanja i iskustava između aktera na polju rada sa mladima i starijima kako bi se uspostavio novi model međugeneracijske saradnje i podstakla solidarnost u zajednici iz različitih perspektiva. Na otvaranju skupa govorili su još i Borka Jeremić, šefica kancelarije UNFPA u Srbiji i Nevena Nikolić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Print Friendly, PDF & Email
back to top