Poverenica na regionalnoj konferenciji o budućnosti države blagostanja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković govorila je na regionalnoj konferenciji pod nazivom „Budućnost države blagostanja na Zapadnom Balkanu“.

Poverenica Janković istakla je, u svojstvu moderatorke panela „Dugoročne politike socijalne zaštite“, da su izazovi sa kojima se suočavaju države blagostanja na Zapadnom Balkanu specifični i još izraženiji u odnosu na razvijenije zemlјe, usled nepovolјnih socio-ekonomskih uslova, visoke stope emigracije mladih i starenja stanovništva, koji su zajednički problem zemalјa regiona. Ona je naglasila da su pitanja finansiranja sistema zaštite i koordinacije između svih aktera među najvažnijim za bolјe funkcionisanje sistema socijalne zaštite. Bez odgovarajuće brige o svim članovima društva nema države blagostanja, a sistem dugoročne politike socijalne zaštite predstavlјa značajan faktor u ostvarivanju tog koncepta, zaklјučila je poverenica.

Učesnici panela bili su viša istraživačica Instituta za ekonomska istraživanja iz Ljublјane Valentina Prevolnik Rupel, istraživačica Centra za socijalnu politiku iz Beograda Katarina Stanić, istraživačica Instituta za javne finansije iz Zagreba Marijana Bađun i istraživačica Analitike iz Sarajeva Mirna Jusić.

Cilј panela bio je razmena iskustava i dobrih praksi zemalјa iz regiona Zapadnog Balkana u pogledu unapređenja zakonske regulative i efikasnosti dugoročnih sistema socijalne zaštite, kroz definisanje klјučnih izazova i načina za njihovo prevazilaženje

Konferencija „Budućnost države blagostanja na Zapadnom Balkanu“ okupila je preko 200 klјučnih aktera sa Zapadnog Balkana i iz država članica EU, razvojnih partnera, organizacija civilnog društva, predstavnika akademske zajednice, socijalnih partnera kako bi zajedno radili na uobličavanju regionalne agende države blagostanja koja će uticati na postojeće procese usmerene na održive reforme u regionu. Organizator konferencije je Centar za socijalnu politiku.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top