Повереница на регионалној конференцији о будућности државе благостања

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић говорила је на регионалној конференцији под називом „Будућност државе благостања на Западном Балкану“.

Повереница Јанковић истакла је, у својству модераторке панела „Дугорочне политике социјалне заштите“, да су изазови са којима се суочавају државе благостања на Западном Балкану специфични и још израженији у односу на развијеније земље, услед неповољних социо-економских услова, високе стопе емиграције младих и старења становништва, који су заједнички проблем земаља региона. Она је нагласила да су питања финансирања система заштите и координације између свих актера међу најважнијим за боље функционисање система социјалне заштите. Без одговарајуће бриге о свим члановима друштва нема државе благостања, а систем дугорочне политике социјалне заштите представља значајан фактор у остваривању тог концепта, закључила је повереница.

Учесници панела били су виша истраживачица Института за економска истраживања из Љубљане Валентина Преволник Рупел, истраживачица Центра за социјалну политику из Београда Катарина Станић, истраживачица Института за јавне финансије из Загреба Маријана Бађун и истраживачица Аналитике из Сарајева Мирна Јусић.

Циљ панела био је размена искустава и добрих пракси земаља из региона Западног Балкана у погледу унапређења законске регулативе и ефикасности дугорочних система социјалне заштите, кроз дефинисање кључних изазова и начина за њихово превазилажење

Конференција „Будућност државе благостања на Западном Балкану“ окупила је преко 200 кључних актера са Западног Балкана и из држава чланица ЕУ, развојних партнера, организација цивилног друштва, представника академске заједнице, социјалних партнера како би заједно радили на уобличавању регионалне агенде државе благостања која ће утицати на постојеће процесе усмерене на одрживе реформе у региону. Организатор конференције је Центар за социјалну политику.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top