POVERENICA NA OBELEŽAVANjU 20 GODINA RADA ROMSKOG ŽENSKOG CENTRA

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković prisustvovala je proslavi koju je povodom 2 decenije postojanja i rada, organizovao Romski ženski centar Bibija.
U razgovoru sa poverenicom, Romkinje su istakle da su najčešći problemi sa kojima se suočavaju otežan upis dece u određene škole, rodne uloge pravdane tradicijom i romskom kulturom, maloletnički brakovi, nezaposlenost, a nije retko ni nasilje u porodici. Sa preprekama i situacijama na koje nailaze pripadnici romske nacionalnosti poverenica se u proteklom periodu upoznala i učešćem u brojnim aktivnostima, među kojima su i obilazak romskih naselja, edukativne radionice …
Poverenica je naglasila da svi imamo odgovornost ali i obavezu da radimo na stvarnoj i punoj inkluziji romske nacionalne manjine, što uključuje obrazovanje i zapošljavanje i da najbolji primer za to daju upravo državne institucije i ustanove.
Jasno je da do promena ne može doći preko noći, rekla je Janković i navela da je u poslednjih nekoliko godina Republika Srbija dosta toga učinila da se kvalitet života pripadnika romske nacionalne manjine poboljša. Jedan od primera je omogućavanje prijavljivanja boravišta na adrese za socijalni rad, čime se značajno smanjio broj pravno nevidljivih lica, rekla je Janković.

Print Friendly, PDF & Email
back to top