ПОВЕРЕНИЦА НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ 20 ГОДИНА РАДА РОМСКОГ ЖЕНСКОГ ЦЕНТРА

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић присуствовала је прослави коју је поводом 2 деценије постојања и рада, организовао  Ромски женски центар Бибија.

У разговору са повереницом, Ромкиње су истакле да су најчешћи проблеми са којима се суочавају отежан упис деце у одређене школе, родне улоге правдане традицијом и ромском културом, малолетнички бракови, незапосленост, а није ретко ни насиље у породици. Са препрекама и ситуацијама на које наилазе припадници ромске националности   повереница  се у протеклом периоду упознала и учешћем у бројним активностима, међу којима су и обилазак ромских насеља, едукативне радионице …

Повереница је нагласила да сви имамо одговорност али и обавезу да радимо на стварној и пуној инклузији ромске националне мањине, што укључује образовање и запошљавање и да најбољи пример за то дају управо државне институције и установе.

Јасно је да до промена не може доћи преко ноћи, рекла је Јанковић и навела  да је у последњих неколико година Република Србија доста тога учинила да се квалитет живота припадника ромске националне мањине побољша. Један од примера је омогућавање пријављивања боравишта на адресе за социјални рад, чиме се значајно смањио број правно невидљивих лица, рекла је Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top