Ponos Srbije: Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni

Zaposleni u instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti podržali su skup „Ponos Srbije” i zajedno sa pripadnicima LGBT zajednice prošetali od Pionirskog parka do Trga Republike obeležavajući jun – mesec ponosa.

Program je započeo odavanjem pošte svim nastradalima u gej klubu u Orlandu.

Anđela Čeh iz organizacije „Ponos Srbije” rekla je da se u svetu održavaju dve vrste Prajda. Dok jedni slave inkluziju, zajedništvo i slobodu, u drugim zemljama, onim u tranziciji, to je protest na kojem građani i građanke žele da budu vidljiviji i traže svoja prava.

Prajd je zatvorila Helena Vuković, aktivistkinja organizacije „Egal” uz poruku – budite ponosni, budite slobodni”. Ona je iznela tri zahteva LGBT populacije i ostalih osetljivih grupa: nultu toleranciju prema nasilju, osnaživanje u ekonomskom smislu i pomoć pri zapošljavanju, kao i zakonski okvir kojim bi se regulisale istopolne zajednice i rešila dokumenta za trans* osobe.

„Ponos Srbije” okupio je stotinak pripadnika LGBT zajednice i ostalih marginalizovanih grupa, a povorci su se priključili i prolaznici podržavajući poruku da niko nije slobodan dok svi ne budemo slobodni.

Print Friendly, PDF & Email
back to top