Понос Србије: Нико није слободан док сви нисмо слободни

Запослени у институцији Повереника за заштиту равноправности подржали су скуп „Понос Србије“ и заједно са припадницима ЛГБТ заједнице прошетали од Пионирског парка до Трга Републике обележавајући јун – месец поноса.

Програм је започео одавањем поште свим настрадалима у геј клубу у Орланду.

Анђела Чех из организације „Понос Србије“ рекла је да се у свету одржавају две врсте Прајда. Док једни славе инклузију, заједништво и слободу, у другим земљама, оним у транзицији, то је протест на којем грађани и грађанке желе да буду видљивији и траже своја права.

Прајд је затворила Хелена Вуковић, активисткиња организације „Егал“ уз поруку – будите поносни, будите слободни“. Она је изнела три захтева ЛГБТ популације и осталих осетљивих група: нулту толеранцију према насиљу, оснаживање у економском смислу и помоћ при запошљавању, као и законски оквир којим би се регулисале истополне заједнице и решила документа за транс* особе.

„Понос Србије“ окупио је стотинак припадника ЛГБТ заједнице и осталих маргинализованих група, а поворци су се прикључили и пролазници подржавајући поруку да нико није слободан док сви не будемо слободни.

Print Friendly, PDF & Email
back to top