MLADI IZVIĐAČI SA POVERENICOM O BORBI PROTIV DISKRIMINACIJE

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i zaposleni u našoj instituciji učestvovali su u radionicama namenjenim deci i mladima, koje se održavaju u okviru jubilarne 10. smotre Saveza izviđača Srbije na Adi Ciganliji.

Deca nisu opterećena predrasudama i razlikama među lјudima i zbog toga je važno da se puno radi na njihovoj edukaciji kako bi zadržali taj duh otvorenosti, radoznalosti i prihvatanja različitosti koji je svojstven njihovim godinama, istakla je poverenica.  Prema njenim rečima, upravo kroz ovakve radionice deca se uče da prepoznaju predrasude i diskriminatorne stavove i da na njih reaguju.

Učesnici i učesnice radionica, uzrasta od 11 do15 godina, imali su priliku da saznaju šta je to ravnopravnost, zašto je važno da je poštujemo u svim oblastima života, ali i šta je to diskriminacija, kako je prepoznati i kako se protiv nje boriti. U razgovoru sa poverenicom i zaposlenima institucije Poverenika, mladi izviđači su testirali svoje ponašanje u određenim situacijama, iz čega su na praktičnim primerima saznali kako stereotipi i predrasude vode ka isklјučivanju iz društva i koliko je to teško za mlade lјude.

Print Friendly, PDF & Email
back to top