Izložba povodom Međunarodnog dana starijih osoba

Izložba „Most razumevanja“ koju povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba organizuje Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u saradnji sa Crvenim krstom Srbije, otvorena je u Knez Mihajlovoj ulici. Tom prilikom, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da ova izložba slavi godine, dostojanstvo starijih, njihove veštine, mudrost, hrabrost, kao i emocije i toplinu koji nose za nas. „Starenje je naša jedina izvesna budćućnost i zato je za napredak svakog društva važno obezbediti uklјučenost starijih u sve oblasti života. U današnje vreme, kada se slavi mladost i lepota, treba znati da su bore koje godine donose dobrodošle“, zaklјučila je poverenica.

Na izložbi su prikazani radovi učenika i učenica Srbije koji su pobedili na nedavno završenom konkursu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti na temu međugeneracijske solidarnosti i kojima su ovom prilikom svečano uručene nagrade. Pored nagrađenih radova, izložene su fotografije Crvenog krsta Srbije i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koje promovišu aktivno starenje.

Specijalni gost izložbe je čuveni američki fotograf Harvi Lojd (91), jedan od vodećih umetnika iz pokreta „Breaking the Light” čija su dela izložena u najpoznatijim muzejima sveta. On je odao svoj recept za dugovečnost koji glasi: „jedite zdravu hranu, vežbajte i bićete dugo mladi“. On je istakao da su poštovanje, lјubav,  dostojanstvo i briga ono što svako društvo treba da pruži starijima.

Na otvaranju izložbe govorili su još i ambasador SAD Kajl Skat, predstavnik delegacije EU u Srbiji Inge Engstron i predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović. Otvaranju su prisustvovali i ambasador Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio,  ambasadorka Kanade Keti Čaba, predstavnici Narodne Skupštine Republike Srbije, Gerontološkog centra Srbije, međunarodnih organizacija, civilnog društva.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top