Изложба поводом Међународног дана старијих особа

Изложба „Мост разумевања“ коју поводом 1. октобра, Међународног дана старијих особа организује Повереник за заштиту равноправности у сарадњи са Црвеним крстом Србије, отворена је у Кнез Михајловој улици. Том приликом, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истакла је да ова изложба слави године, достојанство старијих, њихове вештине, мудрост, храброст, као и емоције и топлину који носе за нас. „Старење је наша једина извесна будћућност и зато је за напредак сваког друштва важно обезбедити укљученост старијих у све области живота. У данашње време, када се слави младост и лепота, треба знати да су боре које године доносе добродошле“, закључила је повереница.

На изложби су приказани радови ученика и ученица Србије који су победили на недавно завршеном конкурсу Повереника за заштиту равноправности на тему међугенерацијске солидарности и којима су овом приликом свечано уручене награде. Поред награђених радова, изложене су фотографије Црвеног крста Србије и Повереника за заштиту равноправности које промовишу активно старење.

Специјални гост изложбе је чувени амерички фотограф Харви Лојд (91), један од водећих уметника из покрета „Breaking the Light” чија су дела изложена у најпознатијим музејима света. Он је одао свој рецепт за дуговечност који гласи: „једите здраву храну, вежбајте и бићете дуго млади“. Он је истакао да су поштовање, љубав,  достојанство и брига оно што свако друштво треба да пружи старијима.

На отварању изложбе говорили су још и амбасадор САД Кајл Скат, представник делегације ЕУ у Србији Инге Енгстрон и председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић. Отварању су присуствовали и амбасадор Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио,  амбасадорка Канаде Кети Чаба, представници Народне Скупштине Републике Србије, Геронтолошког центра Србије, међународних организација, цивилног друштва.

Print Friendly, PDF & Email
back to top