Повереница на отварању конференције „Недеља приватности“

Приватност као појам стоји у самој сржи равноправности, и кршење права на приватност често је само корак од дискриминације, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на отварању конференције „Недеља приватности“ коју су организовали Партнери Србија поводом обележавања Међународног дана приватности, 28. јануара.

Право на приватност спада у групу фундаменталних права која имају за циљ заштиту моралног и душевног интегритета сваког људског бића, подсетила је повереница и навела да је у пракси Повереника било више примера у којима је кршење различитих аспеката права на приватност, уједно представљало и чин дискриминације.

Уважавајући аргументе да ће чување података о личности временом постајати све теже, али не значи немогуће. Управо институција на чијем сам челу треба да има важну улогу у одбрани права на приватност тако да то не доведе до дискриминаторног поступања нити стварања непријатељског окружења за ту особу или групу, додала је повереница.

Питања приватности и заштите података о личности стављена су у фокус кроз дискусију са стручњацима из цивилног, приватног и јавног сектора, а Богдан Бањац, виши саветник у институцији Повереника за заштиту равноправности, био је учесник панела „Цена приватности“.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top