Upozorenje za javnost povodom uvredljivih komentara upućenih novinarakama

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije osuđuje mizogine, seksističke i krajnje uvredljive komentare koje je narodni poslanik Vojislav Šešelj  uputio novinarki lista Danas.

Nedopustivo je i zakonom zabranjeno da diskriminatorni stavovi, vređanje i omalovažavanja na osnovu izgleda, zdravstvenog stanja ili bilo kog drugog ličnog svojstva, budu dominanatan način iznošenja drugačijih političkih stavova u našem javnom prostoru, a posebno kada su u pitanju narodni poslanici ili bilo koji drugi nosioci javne funkcije, upozorava Janković.

Istovremeno, poverenica osuđuje uvrede u tekstovima i na fotografijama koje su  objavljene  na internet stranici valjevskapodvala.com a koje su upućene novinarki i urednici portala kolubarske.rs, i očekuje nadležni organi hitno utvrde ko stoji iza ovih sadržaja.

Janković ističe da su ovi slučajevi drastičan pokazatelj kako ovakva nedopustiva komunikacija postaje uobičajena praksa koja se toleriše i podrazumeva, posebno u obračunu sa ženama na javnoj sceni, ali da toga nisu pošteđeni ni muškarci, što treba sve da nas zabrine. Ovakve pojave moraju da naiđu na najširu osudu javnosti, a nadležni moraju efikasno da reaguju i sankcionišu svaki sličan istup, jer je to način da se stane na put gotovo svakodnevnom verbalnom nasilju, zaključuje poverenica.

Print Friendly, PDF & Email
back to top