Upozorenje za javnost

Povodom diskriminatorne objave na društvenoj mreži upućene narodnoj poslanici Mariniki Tepić u kojoj se poziva da se izjasni o nacionalnoj pripadnosti, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podseća da Ustav RS propisuje da je Srbija država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, i da se garantuje jednakost svim građanima i građankama. Izražavanje nacionalne pripadnosti je slobodno i niko nije dužan da se izjašnjava o svojoj nacionalnoj pripadnosti, a Zakonom o zabrani diskriminacije i Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, naročito je zabranjeno uskraćivanje bilo kojih prava nacionalnim manjinama i njihovim pripadnicima.

Nedopustivo je i zaslužuje najoštriju osudu javno iznošenje stavova kojima se bilo koji državljanin ili državljanka Srbije diskriminiše ili im se osporavaju prava zbog nacionalne pripadnosti, etničkog porekla, rođenja, predaka, verskih, političkih ubeđenja, jezika, državljanstva ili bilo kog drugog stvarnog ili pretpostavljenog ličnog svojstva, rekla je poverenica navodeći da ovakve objave pored osobe kojoj su upućene, mogu uznemiriti mnoge građane i građanke.

Ovakve i slične objave štete i ugledu države, ističe Janković i podseća da u vladajućoj, kao i u gotovo svim strankama u Narodnoj skupštini ima pripadnika nacionalnih manjina koji ravnopravno participiraju u kreiranju i donošenju odluka, čime Srbija pokazuje posvećenost primeni načela ravnopravnosti.

Ona kaže da bez obzira da li se radi o diskriminatornim ili drugim uvredljivim i neprimerenim izjavama koje se mogu čuti u javnom prostoru među neistomišljenicima, takve izjave treba da naiđu na osudu. U ovom trenutku dodatno nam je potrebno međusobno razumevanje i tolerancija, zaključuje poverenica Janković.

Print Friendly, PDF & Email
back to top