Упозорење за јавност

Поводом дискриминаторне објаве на друштвеној мрежи упућeне народној посланици Мариники Тепић у којој се позива да се изјасни о националној припадности, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић подсећа да Устав РС прописује да је Србија држава српског народа и свих грађана који у њој живе, и да се гарантује једнакост свим грађанима и грађанкама. Изражавање националне припадности је слободно и нико није дужан да се изјашњава о својој националној припадности, а Законом о забрани дискриминације и Законом о заштити права и слобода националних мањина, нарочито је забрањено ускраћивање било којих права националним мањинама и њиховим припадницима.

Недопустиво је и заслужује најоштрију осуду јавно изношење ставова којима се било који држављанин или држављанка Србије дискриминише или им се оспоравају права због националне припадности, етничког порекла, рођења, предака, верских, политичких убеђења, језика, држављанства или било ког другог стварног или претпостављеног личног својства, рекла је повереница наводећи да овакве објаве поред особе којој су упућене, могу узнемирити многе грађане и грађанке.

Овакве и сличне објаве штете и угледу државе, истиче Јанковић и подсећа да у владајућој, као и у готово свим странкама у Народној скупштини има припадника националних мањина који равноправно партиципирају у креирању и доношењу одлука, чиме Србија показује посвећеност примени начела равноправности.

Она каже да без обзира да ли се ради о дискриминаторним или другим увредљивим и непримереним изјавама које се могу чути у јавном простору међу неистомишљеницима, такве изјаве треба да наиђу на осуду. У овом тренутку додатно нам је потребно међусобно разумевање и толеранција, закључује повереница Јанковић.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top