Upozorenje povodom govora episkopa banatskog Nikanora

Pozivanje na fizičko nasilje, diskriminaciju i mržnju u govoru episkopa banatskog Nikanora okupljenim vernicima, koji su preneli mediji i društvene mreže je za najoštriju osudu.

Izražavanje mišljenja i ideja kojima se poziva na mržnju i nasilje prema pripadnicima LGBTI zajednice i vređa dostojanstvo bilo koga na osnovu porekla ili nacionalne pripadnosti, nedopustivo je i zakonom zabranjeno, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i dodala da je teško shvatljivo da bez obzira na dogme i kanonska pravila ovakve opasne reči izgovara čovek čiji je poziv između ostalog širenje tolerancije i razumevanja.

Poštujući autonomiju Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica i verska osećanja građana i građanki Srbije, govori crkvenih velikodostojnika treba da ostanu u okviru verskih pitanja i da ne prelaze u pitanja tekovina demokratskih društava, među kojima je jedno od najvažnijih poštovanje ljudskih prava i sloboda.

Posebno treba imati u vidu činjenicu da je govor izneo visoki crkveni velikodostojnik, čija reč ima posebnu težinu i utiče na formiranje javnog mnjenja, zbog čega je obaveza uzdržavanja od govora mržnje još naglašenija. Poštovanjem tuđih različitosti, pokazujemo i koliko poštujemo sami sebe i ono za šta se borimo i zalažemo.

Print Friendly, PDF & Email
back to top