Упозорење поводом говора епископа банатског Никaнора

Позивање на физичко насиље, дискриминацију и мржњу у говору епископа банатског Никaнора окупљеним верницима, који су пренели медији и друштвене мреже је за најоштрију осуду.

Изражавање мишљења и идеја којима се позива на мржњу и насиље према припадницима ЛГБТИ заједнице и вређа достојанство било кога на основу порекла или националне припадности, недопустиво је и законом забрањено, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и додала да је тешко схватљиво да без обзира на догме и канонска правила овакве опасне речи изговара човек чији је позив између осталог ширење толеранције и разумевања.

Поштујући аутономију Српске православне цркве и других верских заједница и верска осећања грађана и грађанки Србије, говори црквених великодостојника треба да остану у оквиру верских питања и да не прелазе у питања тековина демократских друштава, међу којима је једно од најважнијих поштовање људских права и слобода.

Посебно треба имати у виду чињеницу да је говор изнео високи црквени великодостојник, чија реч има посебну тежину и утиче на формирање јавног мњења, због чега је обавеза уздржавања од говора мржње још наглашенија. Поштовањем туђих различитости, показујемо и колико поштујемо сами себе и оно за шта се боримо и залажемо.

Print Friendly, PDF & Email
back to top