Upozorenje poverenice Janković povodom napada ekstrimističke grupe na kafić u Novom Sadu i povodom događaja u Sarajevu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković oštro osuđuje napad neofašista u novosadskom lokalu „Crni ovan“.

Napad ekstremističkih grupa uz upotrebu fašističkih simbola zabrinjava jer svaki pojavni oblik jedne od najopasnijih ideologija ukazuje na nepoznavanje istinskih stradanja do kojih je fašizam doveo, ističe Janković.

„Odgovornost je svih nas da reagujemo jer rasizam i svi njegovi pojavni oblici neće nestati ukoliko ih negiramo i ignorišemo.  Borba protiv rasizma traži da svi nadležni organi efikasno reaguju i kažnjavaju izvršioce rasističkog nasilja i onih koji šire rasnu mržnju i netrpenjivost“, poručuje Janković.

Poverenica ukazuje i da nedavni događaj u Sarajevu,  kada je napadnuta grupa roditelja i dece iz Srbije,  zaslužuje svaku osudu  kao i da se nijedno etnički motivisano nasilje ne sme tolerisati.

„Ovaj događaj, takođe, pokazuje da se najvažnija borba protiv raspirivanja rasne, nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti mora voditi još u školskim klupama. Obrazovanje i edukativni sadržaji prilagođeni mladima, moraju biti polazište i ključni odgovor narastajućem ekstremizmu. S druge strane, na nadležnim institucijama je da adekvatno reaguju i ukazuju na potencijalne opasnosti ponašanja kojima se podstiče mržnja prema drugome i drugačijem“, zaključila je poverenica.

Print Friendly, PDF & Email
back to top