Упозорење поверенице Јанковић поводом напада екстримистичке групе на кафић у Новом Саду и поводом догађаја у Сарајеву

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић оштро осуђује напад неофашиста у новосадском локалу „Црни ован“.

Напад екстремистичких група уз употребу фашистичких симбола забрињава јер сваки појавни облик једне од најопаснијих идеологија указује на непознавање истинских страдања до којих је фашизам довео, истиче Јанковић.

„Одговорност је свих нас да реагујемо јер расизам и сви његови појавни облици неће нестати уколико их негирамо и игноришемо.  Борба против расизма тражи да сви надлежни органи ефикасно реагују и кажњавају извршиоце расистичког насиља и оних који шире расну мржњу и нетрпењивост“, поручује Јанковић.

Повереница указује и да недавни догађај у Сарајеву,  када је нападнута група родитеља и деце из Србије,  заслужује сваку осуду  као и да се ниједно етнички мотивисано насиље не сме толерисати.

„Овај догађај, такође, показује да се најважнија борба против распиривања расне, националне и верске мржње и нетрпељивости мора водити још у школским клупама. Образовање и едукативни садржаји прилагођени младима, морају бити полазиште и кључни одговор нарастајућем екстремизму. С друге стране, на надлежним институцијама је да адекватно реагују и указују на потенцијалне опасности понашања којима се подстиче мржња према другоме и другачијем“, закључила је повереница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top